Mampu Hidup Lapisan Ais TebalIkan merupakan haiwan berdarah sejuk, sehingga banyak jenis ikan yang mampu bertahan hidup di suhu yang cukup ekstrem. Terutama di kawasan yang beriklim sejuk dan salji, ikan masih mampu hidup.


Ikan juga ditemui di beberapa laut paling dalam dunia, seperti di palung Mariana, yang merupakan kawasan laut paling dalam  yang pernah diukur oleh manusia. Namun apa jadinya jika ikan mampu bertahan di bawah lapisan tebal ais Antartika?

Mungkin ini fakta akan mengejutkan anda, demikian juga para penyelidik yang bergabung dalam penlitian mengukur kedalaman salji di Antartika, yang selama ini bergerak cepat. Mereka tidak pernah menduga mencari ikan yang mampu hidup di kedalaman 740 meter di bawah permukaan salji.

Awalnya mereka hanya melakukan pengukuran rutin, untuk melihat ketebalan salji di sana. Tetapi ketika mencapai kedalaman 740 meter, mereka mencari ikan dengan panjang kira-kira 15 sentimeter di bawah suhu yang cukup ekstrem.

Ikan berwarna biru kecoklatan tersebut, mempunyai warna badan yang telus. Selama beberapa jam, kamera yang dilibatkan ke dalam mesin pengebor di kelilingi sekitar 30 ikan.

"Saya terkejut. Di sana sunyi, makanan sedikit, dan tidak banyak menyokong kehidupan. Sudah jelas ini adalah ikan yang tinggal di sana," kata Ross Powell.

Selain ikan, pasukan penyelidik dari Universiti Nebraska ini mendapati beberapa jenis udang, serta invertebrata lain yang lebih kecil. Penggerudian yang dilakukan pada ais seluas Perancis ini terus dilakukan pembangunan, selepas penemuan ikan yang hidup di suhu sangat ekstrem tersebut.
0 Komentar untuk "Mampu Hidup Lapisan Ais Tebal"

 
Copyright © 2014 Gaban Comel - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info