Bandar Purba Ini Dikebumikan Bawah Tanah.

Di wilayah Kurdistan, sebelah utara Iraq, arkeologi telah menemui bandar kuno yang disebut Idu, dan dikebumikan di bawah timbunan tanah. Batu Bersurat dan karya seni yang ditemui, mendedahkan istana ini berkembang ribuan tahun yang lalu.

Terletak di sebuah lembah di tepi utara sungai Zab, bandar ini apabila didapati telah menjadi timbunan tanah yang disebut Tell. Ketika ditemui, kita akan dibawa ke zaman Neolitik, apabila pertanian pertama kali dilakukan di Timur Tengah.

Dianggarkan, bandar ini berkembang sekitar 3,300 hingga 2,900 tahun yang lalu. Arkeologi yang mencari bandar ini di antaranya Cinzia Pappi dari universiti Leipzig di Jerman. Pada awalnya, bandar ini berada di bawah kawalan Kerajaan Syria. Kemudian, setelah empayar lemah, bandar ini merdeka selama kurang lebih 140 tahun. Sampai mereka merebutnya kembali.

Penyelidik mampu menentukan nama bandar ini sekitar tahun 2008, ketika itu seorang penduduk membawa mereka ke sebuah prasasti kuno dengan nama bandar terukir di atasnya. Penggalian dilakukan sekitar tahun 2010 dan 2011, seperti tertulis dalam laporan jurnalnya, Anatolica.

"Sangat sedikit penggalian yang dilakukan arkeologi di Kurdistan Iraq sebelum tahun 2008, tulis Pappi, dikutip dari LiveScience. Konflik yang berlaku di Iraq selama tiga dekad, membuatnya sukar untuk bekerja di sana. Selain itu, lebih melakukan penggalian di selatan Iraq , seperti Uruk dan Ur.
0 Komentar untuk "Bandar Purba Ini Dikebumikan Bawah Tanah."

 
Copyright © 2014 Gaban Comel - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info