Pemanjangan Kaki Jadi Trend Baru di Dunia


Trend selalu berubah setiap saat. Tidak terkecuali untuk pembedahan pemanjangan kaki. Sebabnya, prosedur kecantikan yang satu ini tengah menjadi trend yang berkembang di dunia kecantikan.

Pembedahan  memanjangkan kaki dianggap sebagai sebuah keajaiban bagi orang-orang yang bertubuh pendek. Kerana pembedahan ini dapat menambah tinggi badan antara 5 hingga 8 cm. Prosedur dengan tahap kerumitan yang sangat tinggi tersebut membuat pesakit harus mengeluarkan kesemua wang simpanan.

Di Amerika sendiri, kos
pembedahan ini mencapai sekitar US $ 85 ribu . Tidak hanya di Amerika, pembedahan pemanjangan kaki juga menjadi sangat popular di China. Seorang lelaki bernama Kong Jim Wen bahkan telah menghabiskan kos lebih dari US $ 8 ribu untuk melanjutkan kakinya di tahun 2003 lalu.


"Rasanya sakit, tapi mempunyai tubuh tinggi sangat penting," katanya. "Saya akan mempunyai lebih banyak peluang dalam hidup dan juga peluang yang lebih baik untuk mencari pekerjaan yang baik dan juga suami yang baik."

Keputusan Kong Jim Wen untuk memanjangkan kakinya rupanya telah mendapat sokongan daripada kedua ibu bapanya. Mereka bersetuju untuk membiayai
pembedahannya dan mengatakan bahawa hal tersebut adalah pelaburan untuk anak perempuan mereka di masa depan. "Kerana dia pendek, dia menjadi kurang percaya diri. Tetapi (pembedahan ) ini boleh mengubahnya," kata ibu bapa Kong Jim Wen.

Sementara itu, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal antarabangsa Orthopedics 2006, prosedur pemanjangan kaki mempunyai risiko.
Pembedahan ini boleh menimbulkan komplikasi dan menyebabkan kerosakan saraf, masalah pinggul serta lumpuh.
0 Komentar untuk "Pemanjangan Kaki Jadi Trend Baru di Dunia "

 
Copyright © 2014 Gaban Comel - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info