Satu Malam Air Boleh Beku


 Bandar-bandar di benua yang mempunyai cuaca empat musim, seperti Eropah, kini sedang dilanda suhu sejuk yang sangat ekstrem. Seperti jalan di Siberia, di mana air yang menggenang beberapa waktu mendadak membeku.

Namun bukan di bandar-bandar Rusia saja kejadian itu berlaku, di United Kingdom kini bahkan lebih sejuk. Angin sejuk melanda sebahagian besar wilayah Eropah, yang berasal dari Siberia, dan menyebabkan suhu berada di bawah sifar darjah, dan yang paling rendah dicatatkan -11 darjah Celsius.

Pakar meramalkan, udara sejuk akan terus datang dari utara Rusia, dan akan mencapai Eropah pada hari Khamis akan datang. Bahkan sebagai dari Scotland dan Ireland Utara, sudah terkena imbasnya, salji telah turun lebih banyak hari ini.

"Aliran udara sejuk yang datang dari timur yang berasal dari Siberia dan Rusia, akan terhempas Eropah hingga hujung minggu. Ini akan merasa sangat sejuk, dengan suhu di bawah sifar darjah Celsius," kata ahli meteorologi, Mark Wilson.Perkara ini terlihat ketika seorang mahasiswi di London memuat naik beberapa gambar di  Trafalgar, London, di mana memperlihatkan kolam air yang berada di sana membeku, seperti ais batu di dalam freezer.

Ia juga kelihatan menyimpan begnya di atas air yang membeku tersebut, untuk membuktikan perkara tersebut bukan jenaka, dan juga memperlihatkan jika suhu di sana sangat sejuk sekali.Ini adalah tips bagi anda yang akan membuat perjalanan ke luar negeri, terutama ke daratan Eropah, untuk mempersiapkan segala sesuatunya, termasuk pakaian penahan sejuk, seperti jaket dan pakaian hangat lain. Agar tidak terkena hipotermia.

Bukan hanya di London saja, seorang pejalan kaki di Teesdale, Durham terpukau, kala melihat air terjun di sana membeku. Ia berfoto di sekitarnya. Dan memperlihatkan suhu sejuk merubah sesuatu yang cair menjadi ais.0 Komentar untuk "Satu Malam Air Boleh Beku"

 
Copyright © 2014 Gaban Comel - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info