Disinilah Dua Lautan Bercantum

 Ketika peneroka Portugis Bartolomeu Dias mengelilingi Tanjung berbatu Afrika Selatan, Cape Peninsula tahun 1488, ia menjadi orang Eropah pertama yang melakukannya, sehingga membuka jalan bagi laluan laut dari Eropah ke Asia.

Dia menamakannya "Cape of Storms", kerana laut yang berbahaya, tapi kemudian berganti nama menjadi "Cape of Good Hope", kerana membawa harapan laluan laut baru ke India. Dalam perjalanan kembali, Dias melewati tanjung berbatu lain, tapi dia tidak menyedari bahawa titik mengesankan ini adalah hujung selatan Afrika.

Memang, banyak orang masih percaya bahawa Cape of Good Hope adalah hujung paling selatan dari benua Afrika, namun gelaran itu sekarang milik Cape Agulhas, tanjung berbatu menarik, berjarak 150 kilometer lebih jauh ke selatan. Kebetulan, Cape Agulhas juga merupakan tempat di mana garis pemisah rasmi antara Lautan Atlantik dan Lautan Hindi. Sebuah batu penanda pun ditempatkan di batu di pantai untuk menandakan.

Batas itu tidak sewenang-wenangnya dipilih. Ini adalah tempat di mana air hangat Lautan Hindi bertemu air sejuk Lautan Atlantik. Arus laut di sini terus bergerak dan bersatu.
0 Komentar untuk "Disinilah Dua Lautan Bercantum"

 
Copyright © 2014 Gaban Comel - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info