Boleh Lukis Peta Dunia.


 Seorang budak 11tahun  ini jelas punyai kelebihan yang tidak dimiliki orang normal. Secara mengagumkan, kanak-kanak  tersebut menggambar peta dunia dengan tepat hanya berdasarkan ingatannya!

Bakat
kanak-kanak ini diketahui orang awam pertama kali ketika ia duduk di kelas ibunya yang seorang profesor di intitusi perguruan tinggi. Beberapa minggu lalu semasa kelas, dia berjalan di sebuah papan tulis dan menggambar kembali peta dunia penuh dengan semua nama bandar dan negara.Para pelajar pun  terpukau dan  mengabadikan kejadian tersebut dengan telefon bimbit mereka. Tidak perlu waktu lama, gambar-gambar
kanak-kanak ini tersebar di Reddit.

Tidak hanya tepat bentuknya, peta tersebut juga menunjukkan perbezaan politik dan bahkan pulau-pulau kecil yang beku di Lingkaran Artik. Peta itu menjadi contoh menakjubkan dari kemampuan lebih menghidap autisme meskipun kemahiran sosial mereka terhad.

Ini tentu bukan pertama kalinya menghidap autisme terbukti mempunyai kemampuan yang luar biasa. Beberapa bulan lalu, seorang guru autis di China mengejutkan murid-muridnya dengan menggambar peta dilukis di papan hitam dari memorinya.0 Komentar untuk "Boleh Lukis Peta Dunia."

 
Copyright © 2014 Gaban Comel - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info